Virágméz

Virágméz

 

virágmézet értékes mezei virágokról, gyógynövényekről gyűjtik a méhek, emiatt a virágméz minden időszakban, évszakban más-más összetétellel rendelkezik az éppen virágzó növények szerint. Így a méz gyógyhatása is összeadódik az alapjául szolgáló növényekről. Telephelyeink környékén számos gyümölcsös, kiskert és fűszernövénykert található. Saját menta, kakukkfű, zsálya ültetvényünk, málnásunk és gyümölcsösünk ízvilága is visszaköszön a virágmézben. 

Milyen a virágméz? 

  • színe változatos: sárga és barna árnyalatainak bármelyikével találkozhatunk
  • aromája kellemes, édes
  • illata nem karakteres
  • gyorsan kristályosodik
  • rendkívül sok ásványi sót, különböző cukrokat, illóolajokat és szerves savakat tartalmaz

Hatásai:

  • immunrendszer erősítő magas vitamintartalma miatt
  • baktériumölő és fertőtlenítő 
  • nyugtató és gyulladáscsökkentő  
  • általános egészségmegőrzés

Hogyan fogyasszuk? 

  • önmagában vagy akár kenyérre kenve
  • tea ízesítésére
  • főzéshez, sütéshez is kiváló lágy íze miatt 
  • horzsolások külső kezelésére is alkalmas (DE a mézzel bekent bőrfelületet ne fedjük le!)

Jó tanácsok a termelői méz fogyasztásához

Nagyon szeretjük a mézet. Arra ösztönzünk mindenkit, hogy valódi, tiszta termelői mézet fogyasszon!

  • Attól a termelőtől vegyen mézet, akit ismer, akiben megbízik! Előny, ha meg lehet nézni: tényleg méhészkedik a termelő!
  • A méz természetes velejárója a kristályosodás. Sőt van olyan méz, ami ha nem kristályos, amikor megveszi, nagy valószínűséggel nem is teljes értékű méz.
  • A kristályos mézet ismét folyékonnyá lehettenni, ha meleg vizes fürdőbe vagy gőz fölé teszi. Pontos útmutatás a Méhészfeleség Blogjában!
  • Ne tegye a mézet azonnal a forró teába, csak akkor, amikor már a tea langyos lett! A méz 40 Celsius fok felett elveszti az összes pozitív hatóanyagát!!
  • Bizonyos termékeket otthon is el tud készíteni: ha szereti a magvas mézet, akkor vegyen jó minőségű akácmézet, tegyen egy üvegbe magvakat, aztán öntse rá a mézet. Ugyanígy készíthet fokhagymás, gyömbéres, kurkumás mézet is.

 

Fel