Repceméz

Repceméz

 

Az április végén virágzó repce fontos növény a méhek számára - a gyűjtött virágpor és nektár segíti a felkészülést az akácgyűjtésre. Egyúttal nagyon csalfa növény, mert kissé hűvösebb időben is kicsalogatja intenzív illata a méheket a kaptárból és sok méhecske a hidegtől ledermedve nem tud visszatérni a családjához. 

Milyen a repceméz? 

  • roppant gyorsan (napok alatt) sűrűsödik, kristályosodik igen magas szőlőcukor tartalma miatt
  • színe folyékony állapotban sárgás árnyalatú, szilárd állapotban fehér (liba-zsírszerűen ikrás) állagú
  • aromája édes, kellemes, leginkább a szőlőcukoréra emlékeztet
  • illata nem karakteres

Hatásai:

  • gyomorsav csökkentő 
  • immunerősítő  
  • fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő  
  • vérszegénység esetén is hatásos magas vastartalma miatt
  • magas szőlőcukor tartalma miatt jelentős az energetizáló hatása
  • kémhatásának köszönhetően egyre gyakrabban használják lúgosító kúrák vagy a candida diéta részeként  

Hogyan fogyasszuk? 

  • önmagában vagy akár kenyérre kenve
  • tea ízesítésére
  • főzésre, sütésre is megfelelő 

Jó tanácsok a termelői méz fogyasztásához

Nagyon szeretjük a mézet. Arra ösztönzünk mindenkit, hogy valódi, tiszta termelői mézet fogyasszon!

  • Attól a termelőtől vegyen mézet, akit ismer, akiben megbízik! Előny, ha meg lehet nézni: tényleg méhészkedik a termelő!
  • A méz természetes velejárója a kristályosodás. Sőt van olyan méz, ami ha nem kristályos, amikor megveszi, nagy valószínűséggel nem is teljes értékű méz.
  • A kristályos mézet ismét folyékonnyá lehettenni, ha meleg vizes fürdőbe vagy gőz fölé teszi. Pontos útmutatás a Méhészfeleség Blogjában!
  • Ne tegye a mézet azonnal a forró teába, csak akkor, amikor már a tea langyos lett! A méz 40 Celsius fok felett elveszti az összes pozitív hatóanyagát!!
  • Bizonyos termékeket otthon is el tud készíteni: ha szereti a magvas mézet, akkor vegyen jó minőségű akácmézet, tegyen egy üvegbe magvakat, aztán öntse rá a mézet. Ugyanígy készíthet fokhagymás, gyömbéres, kurkumás mézet is.

 

Fel