Hársméz

Hársméz

 

 A júniusban virágzó hársfa rendkívül illatos, a méheket csalogató növény. A hársfa virág kevés pollent és sok nektárt ad.  

Milyen a hársméz? 

  • színe világos sárgától a borostyánsárgáig terjed attól függően, hogy mikor gyűjtötték a méhek a nektárt 
  • karakteres, össze nem téveszthető aromája van, erős, határozott, de ugyanakkor kellemes íze van
  • illata rendkívül intenzív, a hársfa virágát idézi
  • sűrű állagú
  • lassan kristályosodik 

Hatásai:

  • erős gyulladásgátló 
  • meghűléses megbetegedésre, köhögésre, hörghurutra vagy ezek megelőzésére kiváló
  • nyugtató hatású, álmatlanság esetén is alkalmazható
  • alkalmas lázas betegségek enyhítésére és görcsoldásra
  • az érelmeszesedés elleni küzdelemben hatásos 
  • gyomorsav túltermelés miatti emésztési zavarok enyhítése

Hogyan fogyasszuk? 

  • önmagában napi 4-5 kiskanállal (akár lefekvés előtt is)
  • teában különösen a hársfatea esetén, mert erősíti a tea aromáját és gyógyhatásait
  • főzéshez, sütéshez nem ajánljuk intenzív aromája miatt 

Jó tanácsok a termelői méz fogyasztásához

Nagyon szeretjük a mézet. Arra ösztönzünk mindenkit, hogy valódi, tiszta termelői mézet fogyasszon!

  • Attól a termelőtől vegyen mézet, akit ismer, akiben megbízik! Előny, ha meg lehet nézni: tényleg méhészkedik a termelő!
  • A méz természetes velejárója a kristályosodás. Sőt van olyan méz, ami ha nem kristályos, amikor megveszi, nagy valószínűséggel nem is teljes értékű méz.
  • A kristályos mézet ismét folyékonnyá lehettenni, ha meleg vizes fürdőbe vagy gőz fölé teszi. Pontos útmutatás a Méhészfeleség Blogjában!
  • Ne tegye a mézet azonnal a forró teába, csak akkor, amikor már a tea langyos lett! A méz 40 Celsius fok felett elveszti az összes pozitív hatóanyagát!!
  • Bizonyos termékeket otthon is el tud készíteni: ha szereti a magvas mézet, akkor vegyen jó minőségű akácmézet, tegyen egy üvegbe magvakat, aztán öntse rá a mézet. Ugyanígy készíthet fokhagymás, gyömbéres, kurkumás mézet is.

 

Fel