Facéliaméz

Mézontófű méz

 

A facélát mézontófűnek is nevezik, nem véletlenül: az akác után a legjobban mézelő növény Magyarországon. Lila virágairól az akácot követő időszakban gyűjtenek mézet a szorgos méhecskéink.

Ha többet szeretnél tudni a facéliáról, ajánlom Bálint gazda honlapját!  

Milyen a facéliaméz? 

  • színe világossárga, de akár sötétsárga is lehet 
  • kellemes, kicsit citrusos íze van
  • illata édeskés
  • közepesen kristályosodik 

Hatásai:

  • bőrápoló hatású
  • kíválóan alkalmas sebkezelésre (pl. égett bőr esetén)
  • fertőtlenítő
  • pozitív hatás a szív és érrendszerre
  • javíthatja a vér koleszterinszintjét

Hogyan fogyasszuk? 

  • önmagában vagy akár kenyérre kenve
  • teában 
  • főzéshez, sütéshez  

Jó tanácsok a termelői méz fogyasztásához

Nagyon szeretjük a mézet. Arra ösztönzünk mindenkit, hogy valódi, tiszta termelői mézet fogyasszon!

  • Attól a termelőtől vegyen mézet, akit ismer, akiben megbízik! Előny, ha meg lehet nézni: tényleg méhészkedik a termelő!
  • A méz természetes velejárója a kristályosodás. Sőt van olyan méz, ami ha nem kristályos, amikor megveszi, nagy valószínűséggel nem is teljes értékű méz.
  • A kristályos mézet ismét folyékonnyá lehettenni, ha meleg vizes fürdőbe vagy gőz fölé teszi. Pontos útmutatás a Méhészfeleség Blogjában!
  • Ne tegye a mézet azonnal a forró teába, csak akkor, amikor már a tea langyos lett! A méz 40 Celsius fok felett elveszti az összes pozitív hatóanyagát!!
  • Bizonyos termékeket otthon is el tud készíteni: ha szereti a magvas mézet, akkor vegyen jó minőségű akácmézet, tegyen egy üvegbe magvakat, aztán öntse rá a mézet. Ugyanígy készíthet fokhagymás, gyömbéres, kurkumás mézet is.

 

Fel