Akácméz

 

Az akácméz közkedvelt mézfajta, nem véletlenül lett Hungaricum.

Az akác Magyarország egyik legjobban mézelő növénye. A májusi akácvirágzás alatt intenzív akácillat érződik az akácligetek környékén, amely a méheket is az akácfákhoz csalogatja. 

Milyen az akácméz? 

  • színe világos, a gyűjtőterülettől függően változhat az árnyalata a világossárgától a halványzöldig
  • magas gyümölcscukor-tartalma miatt a legkevésbé kristályosodó mézünk, szobahőmérsékleten évekig "folyékony" marad
  • aromája semleges, nem túl karakteres, lágy ízű
  • illata az akácvirágot idézi
  • a többi mézhez képest alacsony savtartalmú 

Hatásai:

  • fertőtlenítő hatása miatt köhögésre, torokfájásra, megfázásra, felső légúti megbetegedésekre
  • immunrendszer erősítő magas vitamintartalma miatt
  • gyomorsav túltengés miatti emésztési zavarokra
  • méregtelenítő és májregeneráló 
  • kalciumtartalmának köszönhetően csonterősítő

Jó tanácsok a termelői méz fogyasztásához

Nagyon szeretjük a mézet. Arra ösztönzünk mindenkit, hogy valódi, tiszta termelői mézet fogyasszon!

  • Attól a termelőtől vegyen mézet, akit ismer, akiben megbízik! Előny, ha meg lehet nézni: tényleg méhészkedik a termelő!
  • A méz természetes velejárója a kristályosodás. Sőt van olyan méz, ami ha nem kristályos, amikor megveszi, nagy valószínűséggel nem is teljes értékű méz.
  • A kristályos mézet ismét folyékonnyá lehettenni, ha meleg vizes fürdőbe vagy gőz fölé teszi. Pontos útmutatás a Méhészfeleség Blogjában!
  • Ne tegye a mézet azonnal a forró teába, csak akkor, amikor már a tea langyos lett! A méz 40 Celsius fok felett elveszti az összes pozitív hatóanyagát!!
  • Bizonyos termékeket otthon is el tud készíteni: ha szereti a magvas mézet, akkor vegyen jó minőségű akácmézet, tegyen egy üvegbe magvakat, aztán öntse rá a mézet. Ugyanígy készíthet fokhagymás, gyömbéres, kurkumás mézet is.

 

Fel