Propoliszos méz

Propoliszos méz

 Mi a propolisz? 

  • a méhek a növények rügyének ragadós váladékából alakítják ki
  • a kaptár réseit tapasztják be propolisszal
  • a méhek a kaptár fertőtlenítésére használják
  • magas antioxidáns tartalmú
  • baktérium, vírus, mikróba és gombaölő hatású 
  • külsőleg sebek, bőrfertőzések, gyulladások és izületi fájdalmak kezelésére alkalmas
  • belsőleg légúti fertőzések, torokfájás esetén lehet használni, továbbá vérnyomásszabályozó és általános immunerősítő rendszeresen fogyasztva 

A kaptárból speciális gyűjtórácson kiszedett propoliszt először tiszta alkoholban feloldjuk, majd desztillált vizzel higitjuk, így jön létre a propolisz tinktúra vagy propolisz csepp.

  • A higítás mértékétől függ a propolisz csepp adagolása: minél töményebb, annál kevesebb fogyasztandó!
  • A proplisz tinktúrának markáns íze és intenzív sárga színe van.

propoliszos méz készítésekor 100% akácmézet és propolisz tinktúrát keverünk össze, így azok is élvezhetik a propoliszos méz előnyeit, akik nem szeretik a propolisz markáns ízét!

Milyen a propliszos méz? 

  • rendelkezik az akácméz és a propolisz minden tulajdonságával és jótékony hatásával
  • minimális alkoholt tartalmaz
  • a propolisz miatt opálos, szinte átláthatalan lesz
  • torokfájdalmakra, torokgyulladásra kíváló

  

Hogyan fogyasszuk? 

  • önmagában 
  • teában, kávéban, tejben 

Jó tanácsaink: 

  • Propolisz csepp/tinktúra vásárlásakor mindig győződjön meg a tinktúra sűrűségéről, higítási arányairól!  
  • A propolisz allergén lehet, ezért fogyasztás előtt ellenőrizze, hogy véletlenül nem allergiás-e a termékre (pl. kézre cseppentve/kenve)
  • A propolisz csepp intenzív sárga színű és önmagában erősen szinező hatású (pl. toroköblítésnél vagy akár a pohár falát is megszinezheti)
  • A méz színe opálossá válik, de állaga folyékony marad! Ha nem folyékony a propoliszos méz, akkor nem akácmézből készült!

  

Jó tanácsok

Nagyon szeretjük a mézet. Arra ösztönzünk mindenkit, hogy valódi, tiszta termelői mézet fogyasszon!

  • Attól a termelőtől vegyél mézet, akit ismersz, akiben megbízol! Előny, ha meg tudod nézni, hogy tényleg méhészkedik a termelő!
  • A méz természetes velejárója a kristályosodás. Sőt van olyan méz, ami ha nem kristályos, amikor megveszed, nagy valószínűséggel nem is teljes értékű méz.
  • A kristályos mézet ismét folyékonnyá tudod tenni, ha meleg vizes fürdőbe vagy gőz fölé teszed.
  • Ne tedd a mézet forró teába, csak langyosba! A méz 40 Celsius fok felett elveszti az összes pozitív hatóanyagát!!
  • Bizonyos termékeket önmagad is el tudsz otthon készíteni: ha szereted a magvas mézet, akkor vegyél jó minőségű akácmézet, tegyél egy üvegbe magvakat, aztán öntsd rá a mézet. Ugyanígy készíthetsz fokhagymás, gyömbéres, kurkumás mézet is.

 

Fel