Napraforgóméz

Napraforgóméz

  

Méheink júliusban a napraforgó táblákat járják, az aranysárga virág vonzza a méheket.  

Milyen a napraforgóméz? 

  • színe aranysárga - a flavonoidok mennyiségétől függően változhat az árnyalata
  • magas szőlőscukor-tartalma miatt gyorsan kristályosodó méz
  • íze nagyon kellemes, lágy
  • savas kémhatású, pH értéke 3,6-4,5 között változhat
  • hosszabb tárolás esetén két részre válhat: felül folyékony, alul pedig kristályos szerkezetű - ez a napraforgóméz sajátja.

Hatásai:

  • torokgyulladás esetén a kristályos méz kíváló torokfertőtlenítő
  • alkalmazható antioxidáns-kúrákban magas E vitamin tartalma miatt
  • csökkenti a koleszterinszintet
  • segíthet megelőzni az érelmeszesedés kialakulását
  • magas ásványi anyag tartalma miatt fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő és görcsoldó hatású 
  • segítséget nyújthat a prosztata megbetegedéseknél, vizelési zavaroknál

Fontos! 

Savas kémhatása miatt a gyomorsav túltengésben szenvedők NE fogyasszanak napraforgómézet. Helyette a facéliamézet ajánljuk! 

Hogyan fogyasszuk? 

  • főzéshez, sütéshez kiváló  
  • önmagában vagy kenyérre kenve
  • tea ízesítésére

  

Jó tanácsok

Nagyon szeretjük a mézet. Arra ösztönzünk mindenkit, hogy valódi, tiszta termelői mézet fogyasszon!

  • Attól a termelőtől vegyél mézet, akit ismersz, akiben megbízol! Előny, ha meg tudod nézni, hogy tényleg méhészkedik a termelő!
  • A méz természetes velejárója a kristályosodás. Sőt van olyan méz, ami ha nem kristályos, amikor megveszed, nagy valószínűséggel nem is teljes értékű méz.
  • A kristályos mézet ismét folyékonnyá tudod tenni, ha meleg vizes fürdőbe vagy gőz fölé teszed.
  • Ne tedd a mézet forró teába, csak langyosba! A méz 40 Celsius fok felett elveszti az összes pozitív hatóanyagát!!
  • Bizonyos termékeket önmagad is el tudsz otthon készíteni: ha szereted a magvas mézet, akkor vegyél jó minőségű akácmézet, tegyél egy üvegbe magvakat, aztán öntsd rá a mézet. Ugyanígy készíthetsz fokhagymás, gyömbéres, kurkumás mézet is.

 

Fel