Facéliaméz

Mézontófű méz

 

A facélát mézontófűnek is nevezik, nem véletlenül: az akác után a legjobban mézelő növény Magyarországon. Lila virágairól az akácot követő időszakban gyűjtenek mézet a szorgos méhecskéink.

Ha többet szeretnél tudni a facéliáról, ajánlom Bálint gazda honlapját!  

Milyen a facéliaméz? 

  • színe világossárga, de akár sötétsárga is lehet 
  • kellemes, kicsit citrusos íze van
  • illata édeskés
  • közepesen kristályosodik 

Hatásai:

  • bőrápoló hatású
  • kíválóan alkalmas sebkezelésre (pl. égett bőr esetén)
  • fertőtlenítő
  • pozitív hatás a szív és érrendszerre
  • javíthatja a vér koleszterinszintjét

Hogyan fogyasszuk? 

  • önmagában vagy akár kenyérre kenve
  • teában 
  • főzéshez, sütéshez  

Jó tanácsok

Nagyon szeretjük a mézet. Arra ösztönzünk mindenkit, hogy valódi, tiszta termelői mézet fogyasszon!

  • Attól a termelőtől vegyél mézet, akit ismersz, akiben megbízol! Előny, ha meg tudod nézni, hogy tényleg méhészkedik a termelő!
  • A méz természetes velejárója a kristályosodás. Sőt van olyan méz, ami ha nem kristályos, amikor megveszed, nagy valószínűséggel nem is teljes értékű méz.
  • A kristályos mézet ismét folyékonnyá tudod tenni, ha meleg vizes fürdőbe vagy gőz fölé teszed.
  • Ne tedd a mézet forró teába, csak langyosba! A méz 40 Celsius fok felett elveszti az összes pozitív hatóanyagát!!
  • Bizonyos termékeket önmagad is el tudsz otthon készíteni: ha szereted a magvas mézet, akkor vegyél jó minőségű akácmézet, tegyél egy üvegbe magvakat, aztán öntsd rá a mézet. Ugyanígy készíthetsz fokhagymás, gyömbéres, kurkumás mézet is.

 

Fel