Erdei méz

Erdei méz

 

Az erdei méz (másnéven édesharmat méz) különlegessége abban áll, hogy a méhek ezt nem a virágok nektárjából állítják elő, hanem a fák levelein apró rovarok által kiválasztott mézharmatot gyűjtik össze és dolgozzák fel. 

Milyen az erdei méz? 

  • színe sötét, majdhogynem fekete 
  • karakteres aroma, markáns íz jellemzi, az íze a gyűjtési területtől változik
  • illata enyhe, a fenyőerdő illatára emlékeztet 
  • sűrű állagú
  • lassan kristályosodik 
  • alacsony a virágportartalma

Hatásai:

  • immunerősítő 
  • vas- és ásványi anyag tartalma miatt vérszegényeknek kifejezetten ajánlott 
  • légúti hurutos megbetegedésekre vagy ezek megelőzésére kiváló
  • nyugtató hatású

Hogyan fogyasszuk? 

  • önmagában napi 4-5 evőkanállal
  • teában, tejben izgalmas aromát kölcsönöz az italnak

Jó tanácsok

Nagyon szeretjük a mézet. Arra ösztönzünk mindenkit, hogy valódi, tiszta termelői mézet fogyasszon!

  • Attól a termelőtől vegyél mézet, akit ismersz, akiben megbízol! Előny, ha meg tudod nézni, hogy tényleg méhészkedik a termelő!
  • A méz természetes velejárója a kristályosodás. Sőt van olyan méz, ami ha nem kristályos, amikor megveszed, nagy valószínűséggel nem is teljes értékű méz.
  • A kristályos mézet ismét folyékonnyá tudod tenni, ha meleg vizes fürdőbe vagy gőz fölé teszed.
  • Ne tedd a mézet forró teába, csak langyosba! A méz 40 Celsius fok felett elveszti az összes pozitív hatóanyagát!!
  • Bizonyos termékeket önmagad is el tudsz otthon készíteni: ha szereted a magvas mézet, akkor vegyél jó minőségű akácmézet, tegyél egy üvegbe magvakat, aztán öntsd rá a mézet. Ugyanígy készíthetsz fokhagymás, gyömbéres, kurkumás mézet is.

 

Fel