Akácméz

 

Az akácméz közkedvelt mézfajta, nem véletlenül lett Hungaricum.

Az akác Magyarország egyik legjobban mézelő növénye. A májusi akácvirágzás alatt intenzív akácillat érződik az akácligetek környékén, amely a méheket is az akácfákhoz csalogatja. 

Milyen az akácméz? 

  • színe világos, a gyűjtőterülettől függően változhat az árnyalata a világossárgától a halványzöldig
  • magas gyümölcscukor-tartalma miatt a legkevésbé kristályosodó mézünk, szobahőmérsékleten évekig "folyékony" marad
  • aromája semleges, nem túl karakteres, lágy ízű
  • illata az akácvirágot idézi
  • a többi mézhez képest alacsony savtartalmú 

Hatásai:

  • fertőtlenítő hatása miatt köhögésre, torokfájásra, megfázásra, felső légúti megbetegedésekre
  • immunrendszer erősítő magas vitamintartalma miatt
  • gyomorsav túltengés miatti emésztési zavarokra
  • méregtelenítő és májregeneráló 
  • kalciumtartalmának köszönhetően csonterősítő

Jó tanácsok

Nagyon szeretjük a mézet. Arra ösztönzünk mindenkit, hogy valódi, tiszta termelői mézet fogyasszon!

  • Attól a termelőtől vegyél mézet, akit ismersz, akiben megbízol! Előny, ha meg tudod nézni, hogy tényleg méhészkedik a termelő!
  • A méz természetes velejárója a kristályosodás. Sőt van olyan méz, ami ha nem kristályos, amikor megveszed, nagy valószínűséggel nem is teljes értékű méz.
  • A kristályos mézet ismét folyékonnyá tudod tenni, ha meleg vizes fürdőbe vagy gőz fölé teszed.
  • Ne tedd a mézet forró teába, csak langyosba! A méz 40 Celsius fok felett elveszti az összes pozitív hatóanyagát!!
  • Bizonyos termékeket önmagad is el tudsz otthon készíteni: ha szereted a magvas mézet, akkor vegyél jó minőségű akácmézet, tegyél egy üvegbe magvakat, aztán öntsd rá a mézet. Ugyanígy készíthetsz fokhagymás, gyömbéres, kurkumás mézet is.

 

Fel